DVD PLJUSAK – 22 GODINE USPJEHA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Već nepunih 22 godine na prostorima Zadarske županije požare gasi jedan od boljih dobrovoljnih vatrogasnih društava, DVD “Pljusak”. Iza tog imena stoji njegovo vrhunsko vodstvo kao i vrijedni i učinkoviti vatrogasci koji na intervencije izlaze jako brzo i od velike pomoći su Gradu Ninu, mnogim susjednim mjestima, a samim time i Zadarskoj županiji. Pljusak je osnovan 1998 godine, a službeno je upisan u registar 1999. godine.

Upravo iz razloga što tada na području Grada Nina nije djelovalo nijedno vatrogasno društvo, predsjednik osnovanog inicijativnog odbora, Željko Jurlina predložio je osnivanje DVD-a. Tada je Jurlina u vlasništvu imao i profesionalno vatrogasno vozilo, cisternu s potrebnom opremom, što je uvelike pomoglo pri osnivanju.

Ideja osnivanja DVD-a koji je bio neophodan za područje Grada Nina i susjednih mjesta tako je zaživjela.

U subotu, 21. studenoga u prostorijama Doma kulture grada Nina održana je redovna izborna skupština DVD-a Pljusak. Koliko su članovi ovog društva složni i predani svom radu svjedoči i činjenica kako su sve iznesene točke dnevnog reda skupštine jednoglasno prihvaćene.

Već prije samog početka skupštine svi prisutni, podrvgnuli su propisanim mjerama Stožera civilne zaštite te su pri samom ulasku u prostorije Doma kulture podvrgnuti mjerenju tjelesne temperature, dezinfekciji ruku te nošenju zaštitnih maski.

Nakon uvodne riječi predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pljusak, Željka Jurline, izneseno je izvješće rada DVD-a u protekloj 2019.godini.

“Prošle godine uspostavili smo vatrogasni dom koji nam je dugo godina bio neispunjena želja”, kazao je predsjednik DVD-a Pljusak te dodao kako su u svemu tome značajnu ulogu imali Grad Nin te Vatrogasna zajednica Zadarske županije. Naveo je i sve dodatne radove koji su provedeni kako bi vatrogasni dom bio funkcionalan i ispunjavao sve uvjete potrebne za funkcioniranje jedne ozbiljne vatrogasne jedinice.

Tijekom svih provedenih radova, kako navodi Jurlina, napravljena su dodatna garažna vrata kako bi vatrogasna vozila, koja su dotad bila izložena svim vremenskim utjecajima, sada bila zaštićena.

Također je dodatno i usavršen prostor između garaže i skladišta kako bi se smjestili ormari za svu opremu koju vatrogasci koriste na intervencijama i koja je sad na predviđenom mjestu. Uz sve to dodatno je kupljen i alat  te oprema za korištenje vatrogasaca kao i oprema za vatrogasna vozila, kako bi se ovaj dugogodišnji i već priznati DVD po svojoj učinkovitošću, sveo na još veću razinu.

Nakon dugogodišnjeg iščekivanja članova DVD-a i molbi stanovnika grada Nina, da se napokon u ovom gradu izgradi vatrogasni dom, sad se ta želja i ispunila.

Na skupštini je također istaknuto kako bi uz zapošljavanje dodatnih vatrogasaca, te uz uvođenje 24-satnog dežurstva u vatrogasnom domu, grad Nin, bio uvelike zaštićen tijekom cijele godine, a ne samo u vrijeme turističke sezone.

Nakon raspisanog natječaja u siječnju 2020.god, primljena su u ožujku tri profesionalna vatrogasca u DVD, što je, kako kaže predsjednik DVD-a Željko Jurlina bio veliki dan jer su od osnutka DVD-a zaposleni profesionalni vatrogasci.

“Njihovim zaposlenjem dobili smo ljude koji će prvi izlaziti na intervencije u vrlo kratkom roku i koji će biti odgovorni  i voditi brigu o vozilima, opremi i cjelokupnoj imovini DVD-a”, kazao je Jurlina.

Također je dodao i kako su dvojica mlađih članova upućeni na školovanje za profesionalne vatrogasce u Zagreb a troškove školarine također snosi DVD Pljusak.

“Ono što je nama cilj u daljnjoj suradnji sa gradom Ninom je još veći napredak  jer želimo stvoriti respektabilnu vatrogasnu službu, nabaviti potrebnu opremu te obučiti ljude za sve slučajeve ugroze”, kazao je predsjednik DVD-a na kraju izvješća koje je jednoglasno prihvaćeno od strane svih članova.

Zapovjednik Pljuska, Joško Jurlina iznio je svoje izvješće u kojem broji čak 68 intervencija od strane DVD-a. Njih 30 odnosi se na djelovanje DVD-a na području Grada Nina, 16 na djelovanje i pomoć drugim općinama dok se ostale odnose na ispomoć gradu i gradskim površinama.

Jednoglasno je prihvaćen i statut, prvo od strane vatrogasne zajednice Zadarske županije a nakon toga i od strane članova skupštine te poslovnik o radu DVD-a.

Na održanoj skupšini uslijedio je i izbor predsjednika DVD-a, zapovjednika, njihovih zamjenika te tajnika.

Za predsjednika DVD-a Pljusak ponovno je jednoglasno izabran dugogodišnji predsjednik Željko Jurlina koji se svojim dugogodišnjim trudom, još od osnutka ovog županijski priznatog DVD-a, bori za njegov daljnji napredak. Njegovom radu svjedoče i mnoga priznanja njegovih kolega iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra kao i vatrogasaca pod njegovim vodstvom koji za njega imaju samo riječi hvale. Važno je napomenuti kako je Jurlina osim na području grada Nina svojim radom uvelike pomogao i spriječio mnoge požare u susjednim mjestima i u Zadarskoj županiji.

Zamjenik predsjednika ostao je Žarko Petešić, također iskusan i profesionalan vatrogasac koji iza sebe ima mnogo odlično odrađenih intervencija i vatrogasnu karijeru bez mrlje.

Kako je iskusan zapovjednik, dokazao je i Joško Jurlina kojeg su članovi skupštine i svi prisutni izabrali ponovno za zapovjednika DVD-a Pljusak. Njegov zamjenik ostaje Mario Bevanda, kako kažu njegovi kolege, odličan vatrogasac i kolega prije svega.

Napisao: Andrej Čulina, član DVD-a Pljusak