Sjednica DVD-a „Pljusak“ – Nin

U Domu kulture u Ninu 17. rujna 2023. Dobrovoljno vatrogasno društvo „Pljusak“ – Nin po završetku ljetne sezone požara održalo je sjednicu na kojoj je bilo prisutno 33 od 57 članova. Predsjednik DVD-a Željko Jurlina izvijestio je nazočne o aktivnostima i postignućima kroz 2022. godinu. Grad Nin na čelu s gradonačelnikom Emilom Ćurkom razumije i prati potrebe svog DVD-a i pomaže ga koliko god je to moguće, na čemu im je Jurlina posebno zahvalio u ime cijelog Društva. Gradonačelnik je tako odobrio primanje u radni odnos još jednog vatrogasca tako da su sada četvorica stalno zaposlena. Konstantno povećanje opsega posla i aktivnosti traže i više zaposlenih pogotovo što okolnosti sve više zahtijevaju stalno, 24-satno dežurstvo. Međutim Grad trenutno za to nema sredstava ali će svakako i dalje raditi na ostvarivanju toga cilja postupno, u skladu s mogućnostima. Predsjednik je okupljene također izvijestio da je ovo Društvo lani odobrilo financijsku pomoć obitelji njihovog preminulog člana Damira Štuline. Tečaj za vatrogasca u 2022. godini završio je  jedan član  a ukupno četvorica bila su zaposlena tijekom sezone. Isto tako od srpnja do kraja sezone dvojica profesionalnih vatrogasaca iz JVP Zadar sa jednim vozilom bila su dislocirana u ovaj DVD čime je omogućeno 24 satno dežurstvo. Krajem lipnja, posredstvom i zalaganjem Županijskog vatrogasnog zapovjednika Mateja Rudića te predsjednika Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željka Šoše, iz Tirola u Austriji stigla su dva vatrogasna vozila sa kompletnom opremom kao donacija tamošnje vatrogasne zajednice.  Time je značajno popravljeno stanje voznog parka a spremnost postrojbe podignuta je na višu razinu. Isto tako već treću godinu zaredom ovaj DVD tijekom sezone iz Robnih rezervi dobiva na korištenje novije vatrogasno vozilo, pa razloga za zadovoljstvo ne fali.

Posebna zanimljivost vezana za ovaj DVD je što je nedavno uz sam vatrogasni dom izgrađena bušotina pa se vatrogasci odatle opskrbljuju vodom za gašenje požara, što je svakako velika ušteda za njih i za Grad Nin.
Zapovjednik DVD-a Joško Jurlina u svome izlaganju iznio je podatke o intervencijama u 2022. godini. Na svom području djelovanja, odnosno unutar područja grada Nina, interveniralo se 47 puta i to: 35 požara otvorenog prostora, 6 tehničkih intervencija, 2 požara dimnjaka a 4 puta ispumpavali su vodu iz raznih objekata.
Izvan područja grada Nina bilo je 59 intervencija i to: 50 požara otvorenog prostora, 6 požara u zatvorenom prostoru i 3 tehničke intervencije. Ukupno je prijeđeno 5.220 km i utrošen 1771 radni sat. Nakon što je knjigovođa Monika Čvrljević podnijela financijsko izvješće za 2022. godinu, koje je jednoglasno prihvaćeno, nazočnima su se na kraju pojedinačno obratili gosti: predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša, zapovjednik VZZŽ Matej Rudić i zapovjednik JVP Zadar Boris Jović. Svi su oni izrazili zadovoljstvo radom i postignućima ovog DVD-a i naravno obećali daljnju još bolju suradnju i pomoć u opremi i vozilima koliko god to bude moguće.
Domaćini su na samom kraju pozvali sve da im se pridruže i dogodine kada se planira svečano obilježiti i proslaviti 25 godina postojanja ovog DVD-a.

Zdenko Knežević